Kurv
Kirsten Birgit passer børn

Kulturkanylen i Weekendavisen

Kirsten Birgits kulturkanylen fra Den Korte r8Dioavis den 6. december er blevet bragt i Weekendavisen. Nedenfor kan du læse et uddrag.

Kulturkanylen: For mange optrin, Kære Jensen

“Meget har været sagt, meget lidt har været oplevet, når det kommer til Flemming Jensens familiejuleeventyr Nissebanden i Julemandens Land, der spiller i øjeblikket i Teltet på Bakken. Årsagen til de mange holdninger er et billede fra forestillingens pr-pakke; billedet forestiller Jensen i klaphue siddende på en hundeslæde, personificerende Holme-Olstrups Fiffig Jørgensen, omringet af danske teaterbørn i sorte, glatte parykker og isbjørneskindsbukser, anorak og kamikker – kort sagt danske børn – i hvert fald børn med vesteuropæisk herkomst, nu skal man jo passe på med nomenklaturen i disse tider, klædt ud som grønlandske børn.

Billedet undslap Dyrehavsbakkens etnocentriske publikum, der lod det passere uden at hæve et eneste øjenbryn, og landede på et tørt sted, nemlig campus KUA, hvor en ung inuit med et meget lidt inuitisk navn, Michael Bro, hævede blikket fra de arktiske studier og hævede øjenbrynet. Herfra blev Jensen hevet i mediemøllen, hvor han stod til wokevask og -strygning, og det blev grimt.

Jensens moddebattører havde ikke set forestillingen – hvilket Jensen påpegede, som den novice udi kritisk raceteori og nyeste forskning om kulturel appropriation han er, troede han måske et øjeblik det, at sammenhæng eller intention har en tøddel med stempling som boomerracistisk kolonial stenaldermand at gøre i den moderne identitetspolitik. Værst blev det, da Jensen – vel mest som et desperat halmstrå – gik ind i diskussionen om, hvorvidt der overhovedet var tale om grønlandske børn, når nu Nissebandens destination i Teltet på Bakken er »JULEMANDENS LAND«; en diskussion, der er grundlæggende idiotisk, for det første, fordi årsagen til, at Nissebanden er i Julemandens Land og ikke i Grønland, nok snarere bunder i et rettighedsspørgsmål i forhold til DR end i en kunstnerisk distinktion, for det andet, fordi det eneste, der kunne gøre de børn mere åbenlyst grønlandske, var, hvis de havde stukket hovedet gennem en perleplade, mens de bællede en Master Brew.”

Den Korte r8Dioavis

Den 1. december sluttede Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun sig til nyhedsfamilien i Den Korte r8Dioavis på Danmarks nye r8Dio. Alle hverdage fra 13:05 sender Kirsten Birgit og Rasmus Bruun live via r8Dios app.